Betöltés...
 
toggle-left
toggle-right
structure
menu-extra

A Béke Jele

Idézetek a Béke Jele megalkotóitól

A teremtés láncolatában minden egyes manifesztáció
relatíve passzívá vagy aktivvá válik, adóvá és fogadóvá.
A Kozmosz támasztja alá a nők kreatív képességének nagyságát.
A nő a természet megszemélyesítője, és
a természet tanítja az embert, nem az ember a természetet.
- Helena Roerich

Hol van Béke, ott van Kultúra;
Hol van Kultúra, ott van Béke.
- Nicolas Roerich

roerich pact and banner of peace

  • Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ...

  • A Roerich Paktum és a Béke Jele egy nemzetközi szerződés aláírásával született, melyet India, a Balti államok, és az Amerikák 22 nemzete jegyez, az Egyesült Államokat is beleértve. A Roerich Béke Paktuma egy nemzetközi megállapodás, mely szerint akármely nemzet megvédheti kulturális vagy művészeti örökségét egy szimbolikus zászlóval - a Béke Jelével. Ez a szerződés 1935-ös aláírása óta érvényes nemzetközi jog.

  • Az I. Világháború és az Orosz forradalom pusztításait végig követve Nicholas Roerich felismerte, hogy minden nemzet kulturális öröksége lényegében a világ kincsét képezi.A kulturális örökségről alkotott képe nemcsak korábbi kultúrák fizikai maradványaiknak védelmét jelenti, hanem minden nemzet működő kreatív központját, egyetemét, könyvtárát, koncerttermét és színházát is tartalmazta. Hasonlóan a Vörös Kereszthez, mely egészségügyi intézményeket véd, a Béke Jele a kultúra védelmére született.

  • Nemzetközi tudorok és jogászok támogatásában született meg a Béke Jele, és olyan kiemelkedő alakok támogatták aláírásakor többek között, mint Einstein Albert, Shaw George Bernard és Wells H.G.. A megállapodás szerint "oktatási,, művészeti és tudományos intézmények ... részesüljenek védelemben és tartassanak tiszteletben az ellenséges felek részéről... az adott intézmény vagy feladatához fűzhető állami hovatartozásra tekintet nélkül ... ezek a missziók használhatják e megkülönböztető jelzést (a béke jelét) ... amely kiemelt védelemben és tiszteletben részesíti őket." Így akármely kulturális tevékenységet tartalmazó hely a földön a Béke Jelének felvonásával semlegesnek, a harcoló felektől függetlennek, és nemzetközi jog által védettnek kiállthatja ki magát.

  • Roerich művész volt, ki sokat utazott Oroszországban, Indiában, Tibetben és az Egyesület Államokban is. Abban bízott, hogy egy szimbólummal mely az összes kultúrát képviseli, senki sem látná magát kizárva belőle. A Jelnek egyben több értelme is van, melyek közül Nicholas Roerich is írt: "Egyesüljünk - de hogyan, kérdheted? Ebben egyetérthetsz: a lehető legkönnyebb úton, azzal hogy egy közös és őszinte nyelvet kezdünk beszélni. Esetleg a Szépségben vagy Tudásban kifejezve."

  • E különleges Jel, melyet fent láthatunk, fehér alapon három vörös körből áll, melyet egy nagyobb vörös kör övez. A Jel mély piros vagy magenta színű, hogy ezzel szimbolizálja az egy vérünk színét, azt ami minden emberben közös. A felső kör a lelkiséget képviseli, és minden vallás igazságát öleli fel, azt amiben hiedelemtől függetlenül egyetérthetünk. A két kör az alján az alkotást és a tudományt képviseli. A három szférát körülölelő kör a kultúrát jelképezi, amely a művészetet, a tudományokat és a lelkiséget magában egyesíti.

  • A Béke Jele sok kultúrában és számos filozófiai rendszerben is megjelenik. A pápa címerén, etiópiai és koptikus antikvitásokon, és kőkori amuletteken is megtalálható. Ezen túlmenően látható, tibeti gyűrűkön, buddhista jelvényeken, a Pekingi Mennyek Templomán, továbbá egyike India legrégibb szimbólumainak, mert ez a Chintamani, a boldogság jele.

  • Mivel minden kultúrában megtalálható, a Béke Jele tökéletes szimbólum, hogy minden ember békében egyesülhessen.
Image


Létrehozta ang. Legutóbbi módosítás: Hétfő 03 November, 2003 13:36:03 CET admin által.