Betöltés...
 
toggle-left
toggle-right
structure
menu-extra

A Tökéletes Naptár

Wavespell13moon.jpg


  • Ez egy példa egy harmonikus naptárból. Természetesen furcsának tűnhet a legtöbb embernek, aki a manapság használatos kalendáriummal szoktatott leegyszerűsített idő fogalmat használja. Ám ha jól megvizsgáljuk, csakis harmóniát látunk benne. Ezért ha már naptárról beszélünk, tudjuk miről is szól: egy valódi naptárral magunkkal való kapcsolatainkat vehetjük számon a Földdel, a Holddal, a Nappal és a Galaxisunkkal egyaránt. Mert ez a teljes, egész(séges) rendszer, amiben mi emberek is működünk. Tehát bármennyire is úgy tűnhet, hogy az óra az idők sorrendjét tartja számon, ami nagyon fontos, hisz a szokásaink és tudati formáink emlékeit őrzi, további érdembeli funkciója a szinkronizáció - az egybeesés -, és ezért az egybeesések számbavételekor jobb esetben kitekintünk a Föld, a Hold, a csillagunk - amely a Nap -, és Galaxisunk tényleges ciklusaira és mintáira is.

  • Manapság természetesen sok a zűrzavar a naptárak természetét illetően. Például, ha az Encyclopedia Britannica-t elővesszük, és megnézzük naptár címszó alatt mit is ír, azt találjuk, hogy a cikk több mint 80%-a Gergely féle kalendáriumról szól, s alig-alig tesz említést példáual a Maja Naptárról. De hát ugye ez is várható, hisz az Encyclopedia is a domináns kultúra terméke. Mégis az biztos, hogy mi emberek több-féle, különböző naptárat dolgoztunk ki.

  • Alapvetően két naptár típus létezik. Az egyik a Tizenhárom Hónapos Naptár, amely egy szoláris-lunáris naptár. A 13 Hónapos Holdnaptár egyenlő, 28-napos mértékegységekkel működik. Érdekes ehelyütt azt is megemlíteni, hogy a TörtÉnElem előtti időkben használták leginkább, mivel azt mondjuk, hogy ezek a korai kultúrák a fejlettség egy bizonyos fokán álltak. De azt is tisztán láthatjuk, hogy ezek a kultúrák sokkal nagyobb hármóniában éltek, mint amit mi valaha megtapasztatunk. Azok a kultúrák, amelyek ezt a típusú naptárat használták, a természet erőihez nagyon erős kapcsolatokat ápoltak, és az emberek életcéljukként is az emberi lét természeti erőkkel való egyensúlyozását látták.

  • A másik naptár típust ma holdnaptárnak neveznek. A holdnaptárak olyan naptárak, melyek az un. holdi szinodikus ciklust veszik alapul ujholdtól ujholdig. De emlékezzünk, hogy a szinodikus ciklus csupán a Föld felöl méri, hogy a Holdat hol látjuk. Ezért ez is havonta változó. Továbbá, a másik holdi ciklus azt méri, hogy a Hold mikor jelenik meg egy adott ponton, majd újra ugyanazon a ponton az égen: ezt sziderikus holdi ciklusnak hívjuk. A szinodikus ciklus tehát - amely a holdnaptárak alapjául szolgál - szintén rendszertelen mértékben, átlagosan 29 és fél nappal dolgozik; a sziderikus holdi ciklus tartama nem sokkal több 27 napnál; ezért belátható könnyedén, hogy az átlag 27 nap és 29 nap között 28 nap. Úgy tűnik, a történelem előtti időkban volt némi világlátásuk és bölcsességük, hogy végülis megállapodtak a 13 Hónapos, 28 Napos Holdnaptárban.


Létrehozta ang. Legutóbbi módosítás: Szombat 25 Október, 2003 11:10:49 CEST admin által.