Betöltés...
 
toggle-left
toggle-right
structure
menu-extra

Mi a Holdnaptár

13_Moon_small.gif

  • Az összes, eddig megvizsgálatlan feltételezés és kritérium közül legnagyobb és legkézenfekvőbb eszköz és intézmény a Gergely féle kalendár, melyet mi emberek arra használunk, hogy mindennapi életünket mérjük a földbolygón.

  • Mindannyian csak abból induljunk ki, hogy semmit sem tudunk. Innen kezdve könnyű tanulni.

  • Nem találtam eddig egyetlen egyetemet sem, amely az idő tudományát tanítaná. Van sok képzés a tér tudományában, ám egyetlen előadást sem tartanak az idő tudományáról. Ez talán magában is mond valamit. Tér függőek és idő tudatlanok vagyunk. Ez egy természetes állapot, amibe megérkeztünk fejlődésünk során. Tudjuk, hogyan küldjünk fémdobozokat az űr terébe, de nemigazán tudjuk miként élvezhetnénk időnket. Amikor épp van szabadidőnk, akkor vannak akik el akarják ölni... hogyan öljük el az időt? Ez azt jelentené, hogy valami olyasmit fejlesztenénk, ami távol vinne minket a gondolkodástól.

  • Láthatjuk, hogy egy olyan témára bukkantunk, ami igen alapvető, hisz a lényegünk szinte minden területén kifejti hatását. Amint ezt kezdjük megérteni, egy új evolúciós szakaszba lépünk be. A tér fizikai minőségű, ezért természetesen materialista civilizációban élünk. Ám az idő szellemi jellegű, a tudat síkján hat. Ezért ha valójában megértjük az időt, azzel részt vállalunk az evolúció egy olyan fázisában, mely egyben szellemi és lelki is.

napgyűrű


  • Ha az emberi társadalomról van szó, akkor az idő rendjét leképezni azzal az eszközzel szoktuk, amit ma kalendárnak nevezünk. Általában azt mondjuk, hogy a kalendár egy eszköz, amely az idő mérését szolgálja, de vajon miért is tesszük ezt? Az oka az lehet, hogy az evolúció egy olyan pontját képviselünk, amelyben az ami eddig tudattalan volt, tudatossá válik, és a naptár egy eszköz, mely segít a folyamatban. Tudjuk, hogy fák gyűrűikben őrzik naptárukat, és azt is tudjuk, hogy delfinek és más élőlények is többféle módon magukévá tették "belső órájukat" az idő mérésére. Mi vagyunk az élőlény, mely az ösztönösből a tudattalanon át, az önreflexív hiper-tudatosságba fejlődik. Ebben a folyamatban kihelyezzük a természetet és a szokásaink mintáit és a közös memóriánkat egy adott sorrend szerint, hogy megőrizzük és szinkronizáljuk a szociális formáinkat. Ha előveszünk például egy naptárat, például a manapság használt Gergely féle kalendáriumot, amely valójában a Katolikus Vatikáni egyház naptára, meglátjuk, hogy minden naphoz tartozik egy szent. Ez egy példája annak, hogy miként használjuk a naptárat arra, hogy bizonyos típusú emlékeinket megőrizzük egy társadalmi forma fenntartásához.

  • Ám azt is látjuk, hogy a kalendárium egy mérték is, amiben valami nem stimmel. Amint többhelyütt kiemeltük már, a kalendáriumnak nem egyenlőek a mértékegységei. Tehát, ha van egy mértékünk, amelynek nem egyenlőek a mértékegységei és ezt használjuk a mérésre, akkor valójában csak egyenlőtlenséget és nyakatekertségeket alkotunk. Ha tehát az idő a szellemünkben hat, akkor az idő eszközeivel alakítjuk ki a szellemi rendünket. Más szóval, a Gergely féle naptár tudatunkban egyenlőtlen és nyakatekert rendet alakít. S talán innen kiindulva már lehet fogalmunk arról is, hogy eddig miért választottuk a bűnözést az utópiákkal szemben: nincs semmi harmóniára visszavezethető ebben a megszoktatott időérzékünkben, amely a kalendárt követi; s ez egy nagyon lényeges pont, s talán igen mélyen elgondolkodtató is, csak hogy mindannyian biztosan megértsük.

12_month_small.gif


  • Ha egyenlőtlen mértékegységeket használsz, az egyenlőtlen mérték az agyadba vésődik. Ez olyan, mint társadalmi rendszert a frusztrációra építeni. A frusztráció sokféle társadalmi formát ölthet, ám még ezek sem teljesedhetnek ki. Ezért a mai nap primitív földi társadalma sok zajt csap, de valódi, emberi elégedettségben mérve ez a szint egyre csak csökkenni látszik. Tehát itt tartunk jelen pillanatban, most ezen a bolygón, melyen hat milliárd ember éli szétesett létét, amit egy olyan kultúra ural, amely a tudatot nyakatekertté fejleszti. Ez a domináns kultúra azon van, hogy még deszinkronizáltabbá, szétesettebbé váljanak a dolgok. A kémiában ismert a "Braun-féle részecskemozgás", amely szerint minden részecske mozog, de nem alkotnak formát vagy rendszert. Ugyanígy, hat milliárd ember izeg-mozog, de még nem alkotjuk meg az egész(séges), egységes rend olyan alakját, melyben mindannyian boldogok vagyunk. Hat milliárd kicsike fémszilánkra is gondolhatunk, amiket épp hevítenek. Ezért amikor az Idő Törvényeiről beszélünk, akkor azt a mágnest látjuk, amit épp behelyeznek a hat milliárd fémszilánk közé. Amint bekerül a képbe ez a mágnes, az összes rész rendbe alakul.


Létrehozta ang. Legutóbbi módosítás: Szombat 08 November, 2003 16:16:55 CET admin által.